29 Haziran 2015 Pazartesi

BEYAZ GEMİ-CENGİZ AYTMAYOV-Kitap Hakkında


Kitabın Yazarı:
Cengiz Aytmatov
Adı:
BEYAZ GEMİ
Yayınevi:
Ötüken Yayınları
Türü:
Öykü/Hikaye
Yayınlandığı Yıl:
1970
Sayfa Sayısı:
169
Orjinal Adı:
Ак кеме : Ak Keme


ARKA KAPAK YAZISI


Beyaz Gemi, Aytmatov’un, edebiyat âleminde geniş akisler uyandıran, verilmek istenen mesajla yaratılan tiplerin büyük bir uyum sağladığı eserlerinden biridir.
Romanın kahramanı yedi sekiz yaşlarında bir çocuktur. Çocuk, saflığın, bozulmamışlığın ve geleceğin sembolüdür. Aytmatov, çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusunu meydana çıkarmayı başarır. Ona göre; çocukluk, gelecekteki insan karakterinin tohumudur. Çocukluk gerçek ana dili öğrenmeye ve çevresindeki insanlarla, tabiatla ve özellikle kültürle bağlarını hissetmeye başladığı dönemdir.
Aytmatov, Beyaz Gemi ile destan, efsane ve masal gibi çoğu şifahî edebiyat unsurlarını eserlerine sokmaya başlar. Geçmişi temsil eden dede ile geleceği temsil eden çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirir.

Kitabın Genel Konusu (Fragman gibi düşünün) Şöyle:


Çocuk, anne ve babası tarafından terkedilmiştir .

Anne ve babasız büyüyen çocuğa, saf ve temiz niyetli olan Mümin dedesi bakar sahiplenir ve ona hikayeler efsaneler anlatır.

Çocuk –ki kitapta hiçbir zaman ismi geçmez o yalnızca Çocuk’tur- Hiç arkadaşı yoktur. Çok yalnızdır.

Her akşam eline dürbününü alıp, dağ başına çıkar ve Isık Göl’de ancak beş-altı dakika görünüp kaybolan “beyaz gemi”ye bakar.

İçinde hep bir umut vardır. Sürekli hayaller kurar. Dedesinin anlattığı efsaneler onun için gerçektir.

Kendi kendine kurduğu ve olmasını istediği en büyük hayali de şöyledir:

Birgün “beyaz gemi”ye gidecektir. Çünkü o gemide babası vardır. Başı  insan başı vücudu bir balık olup beyaz gemiye kadar yüzecek ve babasıyla konuşacaktır…

Değerlendirmem:

Puanım:10/10

“Aytmaytov büyük yazar.” Kitabını her okuyuşumda bunu diyorum kendi kendime.

Beyaz Gemi romanı da iyi ve kötü kavramlarını irdeleyen yazar, aynı zamanda “Çocuk” karakteriyle içime işledi ve hüzünlendirdi. 

Bol tasvirli bir kitap fakat zaten ince olduğu için sıkılacağınızı düşünmüyorum.

Kitapta ağlamasamda gözlerim doldu itiraf ediyorum.

Yukarıda yazdığım kitabın genel konusu kitabı özetlemez. Yani okuyunJ
Herkese tavsiye ediyorum. Favori kitaplarımdandır.

İyi OkumalarJ

Bu arada okuyanlar varsa yorumlaşalım. J




25 Haziran 2015 Perşembe

Dijital Kale / Dan Brown / Kitap Yorumu






Kitabın Adı :  DİJİTAL KALE 
Orjinal Adı: DIGITAL FORTRESS

Kitabın Yazarı :  Dan BROWN 

Kitabın Yayınevi :  ODTÜ 

Basım Tarihi :    1998

Sayfa Sayısı :    435

Tür :    Macera, Gerilim

ARKA KAPAK YAZISI

Ulusal Güvenlik Teşkilatı dünyanın kaderini değiştirecek ve dijital ortamdaki tüm şifreli metinleri bilecek özel bir bilgisayar üretir. Ne var ki, günün birinde bu özel bilgisayar karşılaştığı esrarengiz bir şifreyi çözemez. Ve kriptoloji uzmanı, zeki ve güzel Susan Fletcher göreve çağrılır. Genç kadın korkunç bir gerçekle yüzleşir. Silahlarla ya da bombalarla değil, Amerika Birleşik Devletlerinin en güçlü haber alma örgütü olan Ulusal Güvenlik Teşkilatı çözülemez bir şifreyle rehin alınmıştır.

Sırlar ve yalanlar fırtınasına yakalanan Fletcher inandığı teşkilatı kurtarma savaşı verir. Dörtbir yandan ihanete uğrayan güzel kadın yalnızca ülkesini değil, kendi canını ve sevdiği erkeği de kurtarmaya çalışır...



Benim Yorumum:

Okudugum ilk Dan Brown kitabıydı.
Kitap gayet sürükleyiciydi. Merakla okudum. Yazarın diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
Benim puanım: 8/10

Spoiler Başlıyor

Eleştiri: Bir şeyi kurtarmak için (ne oldugu onemli değil) neden hep son dakikaya kadar beklenir bilmiyorum. Hatta son saniyeye kadar. Bu bütün amerikan kahramanlık olaylarında böyledir. Bomba varsa son saniye dogru kablo bulunur, ölüm varsa son saniye kurtunur, uçak düşecekse son saniye müdahale edilir ve kitabımızdaki gibi patlamak üzere olan veriler kurtarma şifresi son saniyeye kadar bulunamaz ve o meşhur son saniyede mutlu sona ulaşılır. Bu durum çok baydı ve artık şaşırmıyoruz haliyle, biliyoruz ki son saniye olay çözülecek. Yani sonu şaşırtmadı.

Beğeni: Herkesin yüzügün içinde şifre yazdıgını düşünüp yanlış ipucuna yönelmesi, okuyucuyu da o yöne çekti ve gerçeğin çok daha basit olması şaşırttı. Dan Brown bu kısımda ipleri güzel bir şekilde ele almış.

Spoiler Bitti

Ve kitabın sonundaki şifre:

 85 56 3 105 114 105 21 125 125 125 105 2 105 105 48 36 

GÖZÜMÜZ ÜSTÜNÜZDE 

İYİ OKUMALAR:)

9 Haziran 2015 Salı

UFAK ŞEYLERİ DERT ETMEYİN / KİTAP YORUMU



Adı: Ufak Şeyleri Dert Etmeyin

Orjinal Adı: Don't Sweat the Small Stuff... And It's All Small Stuff

Yazarı: Richard Carlson
Sayfa sayısı: 190
Yayınevi: Koleksiyon Yayınevi
Hakkında: Terapi tadında birden değil de ara sıra okunması gereken kitap.
Eleştiri: Sonlara doğru bazı örnekler tekrarlanmış.
Yorum: 
Pek fazla kişisel gelişim okumam aslında ama bu kitap hoşuma gitti. 
Kitap zaten elinize alıp roman gibi soluksuz okuyabileceğiniz bir kitap değil. Ben 6 ayda bitirdim. Arada başka kitaplar okudum ve sıkıldıgımda elime aldım. Beni rahatlattı:) Ara sıra elinize alın, bir ve ya belki bir kaç konu okuyup kendinizi terapide gibi hissedin. Genel olarak okurken: "evet bunları zaten biliyoruz" desem de bazen bildiğimiz şeyleri başka bir açıdan ya da başka bir uslupla dinlemek bizde farklı bakış açısı yaratabiliyor. Karşınızda bir terepist varmış ve size tavsiye veriyor gibi hissedeceksiniz. Başka insanların yaşam üzerine söylediği cümlelerden güzel alıntılar da yapmış anlatırken. İç ferahlatan güzel ve faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Tavsiye ederim.
Dediğim gibi hızlı hızlı okumaya çalışmayın, kitap zaten rahatlatmak için yazılmış bir sürü tavsiyeyle  dolu. Sakin sakin, rahat ve arasıra okuyun:)
Huzurlu Olmak İstiyorsanız Ufak Şeyleri Dert Etmeyin (Hepsi de Ufak Şeylerdir)
İyi Okumalar:)

İnstagram: @kitapcumlelerim