Kitabın Yazarı: Kürşat Başar
Kitap Türü: Yerli Romanlar
Yayınevi: Everest Yayınları
Yayınlandığı Yıl: 2014
Sayfa Sayısı: 328
Arka Kapak Yazısı:
Onu gördüm ve yaz geldi.
Sanki kapı çalınıp çocukluk arkadaşınız yıllar sonra tekrar çıkagelmiş gibi… Unuttuğunuz bir anıyı bulmak gibi…
Çok eskide kalmış, yıllar sonra yeniden duyduğunuz anda geçmiş bir zamanı size taşıyan bir şarkı gibi…
Dağ yollarında kaybolduktan sonra birdenbire, bir dönemeçte denizle karşılaşmak gibi…
Yaz… bitmesini hiç istemediğim eşsiz anlar ve hiçbir şeyin, hiç kimsenin sonsuza dek benimle kalmayacağını anladığım ayrılıklar mevsimi…
İlk kitabıyla edebiyatımıza benzersiz bir giriş yapan ve yıllar yılı insan yüreğinin, özlemin, aşkın, geçmişi geleceğe bağlayan o narin bağların izini süren Kürşat Başar, 11 yıl aradan sonra kaleme aldığı yeni romanı Yaz'la okurlarıyla buluşuyor.
Yakın tarihimizin kritik bir döneminde dünyaya gelen, birbiri ardına yaşadığı kayıplara rağmen hayata tutunan bir gencin büyüme serüvenini, yüzleşmelerini ve bir yaz mevsimi yaşadığı sarsıcı aşkı, arka plana hızla yitip giden İstanbul'u yerleştirerek anlatıyor.
Bir karşılaşmayla değişen hayatın, küçük bir rastlantıyla uyanan arzuların, birdenbire gittiğiniz yolu değiştiriveren olayların ve her şartta, her yerde insana devam etme, hatta yeniden, yeniden başlama gücü veren o ele gelmez sırrın peşine takılarak...
Yorumum:
Merhabalar…
Kürşat Başar kitaplarını yoğun okuma döneminden sonra araya karışık olarak okumayı seviyorum çünkü kafa yormayan ve akıcı kitaplar. Bu maksatla okursanız sizinde seveceğinizi düşünüyorum.
Eleştiri olarak; Yaz kitabı için çok fazla duygu ve düşünceye yer veren bir anlatımı olduğunu söyleyebilirim. Olaylardan çok duyguları okuyoruz. Bu durum bazı cümlelerin sürekli tekrarını getirmiş. SANKİ HiKAYE BAŞLAYACAK AMA BİR TÜRLÜ BAŞLAYAMIYOR gibi hissettim. Konuya girecek giremiyor. Sonra konuya giriyor ama arada yine bir kopukluk…
Özetle; Ana karakter Murat, kıbrısta yaşayan bir ailenin oğlu . Annesi genç yaşta ölüyor Murat annesini hiç tanımıyor, babası ise Türk -Rum savaşı olduğu sırada (1960 lar) bir otobüse biniyor ve bir daha hiç haber alınamıyor. Çoğu kişi öldüğünü kabullensede Murat hep babasını bekliyor. Kıbrıs'tan İstanbul'a göç etmek zorunda kalan Murat , İstanbul’da amcası ve nenesi ile yaşıyor.. Eğitimine İstanbul'da devam ediyor. İlk aşkı da istanbul’da tadıyor. Ve arka kapakta yazan “Onu gördüm ve yaz geldi.” Cümlesinden sonra aşk hikayesi başlıyor. Oraları anlatmayacağım tabiki.
Kitabı tavsiye eder miyim?
Aralarda dinlenmek amaçlı okunmalık kitaplardan. Çok fazla beklentiniz olmadan okursanız beğenebileceğinizi düşünüyorum. Büyük beklentiler bu kitaba fazla gelir bence.
Herkese iyi okumalar alıntılarla devam edelim.
Kitaptan Bazı ALINTILAR
"Erkekler bir kadının hayatına girmeyi zor sanırlar, aslında bir kadının hayatından çıkmak zordur."
"Diller birbirinden farklıdır ama duyguları anlatırken birbirine benzer.
İnançlar birbirinden farklı görünür ama aslında çoğu kez ortaktır.
Bir ülkenin şarkısını başka bir ülkede dinleyen insanlar da ağlayabilir."
"Çocuklar bir hayal dünyasında yaşar ama aslında hepimizden fazla gerçekçidirler. Ne yapmak istediklerini bilmediklerinden ağlarlar. Kafaları karıştığında, hayalle gerçek birleşmediğinde mutsuz olurlar. Tıpkı bizim gibi. Ama onlar buna katlanmak gerektiğini bilmezler. Bunu öğrendiğimiz zaman büyümüş oluruz."