20 Eylül 2015 Pazar

Beş yazarlı BEŞPEŞE kitabı (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür)





Merhabalar değişik bir kitap türüyle karşınızdayım.


Kitabın Adı: Beşpeşe
Kitabın Yazarları: Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür
Yayınlandığı Yıl: 2004
Sayfa Sayısı: 256

Yorumum


Değişik kitap demiştim peki nedir bu kitabı değişik yapan; Kitabı 5 ayrı yazar yazmış ve her biri bir önceki yazarların hikayesini okuyup devam etmişler, yani bir nevi oyun oynamışlar. İsmine de “Beşpeşe” demişler.

Kitabı ilk olarak Murathan Mungan başlatmış Zehra karakterini ve ana hikayesini oluşturmuş 50 sayfa kadar yazmış ve bu sefer sıra Faruk Ulay’a geçmiş. O da Murathan Mungan yazdıklarını okuyup hikayeye kendi uslubu ve tarzıyla devam etmiş. Faruk Ulay bitirmiş Elif Şafak kaldığı yerden devam etmiş. Elif Şafak da kendi tarzını dökmüş hikeyeye 50 sayfa yazmış sıra Celil Oker’e geçmiş. Ve en sonunda Pınar Kür diğer 4 yazarın yazdıklarını okuyup harmanlayarak toparlama yapmış ve kitabı bitirmiş.

Romanda Zehra adında tiyatro bölümü öğrencisi genç bir kızın 11 yaşında iken annesinin balkondan düşerek ölmesiyle başlayan enteresan bir dönemini konu alıyor.



Tavsiye eder miyim?

Edebi açıdan yazar farklılıklarını görmeniz tavsiye edilir. Hikaye bakımından pek ahım şahım bir tarafı yok.


Tanıtım Yazısı


"Anne! Seksek tebeşirim nerede?" 
Bazı geceler ter içinde uyanıyor kendi sesine. Kendi çocuk sesine... Kollarıyla kendini sarıyor bir süre, kendini yatıştırırcasına ürpermiş tenini usul usul okşuyor, bir ileri bir geri salınıp dururken buluyor kendini. Ağzı tebeşir tozu yutmuş gibi kupkuru, dudakları birbirine yapışmış... Hemen bir bardak su içiyor.


Kitaptan Alıntılar

Murathan Mungan

Elif Şafak


Kitap Arka Kapak Yazısı

Beşpeşe, beş yazarın kendi sıraları geldiğinde, daha önce yazılmış olanları okuyarak devamını getirmek suretiyle oluşturdukları bir romandır. Romanı şu yazarlar şu zaman dilimlerinde yazmışlardır.

· Murathan Mungan; Eylül - Ekim 2002

· Faruk Ulay; Kasım 2002 - Ocak 2003

· Elif Şafak; Mart - Nisan 2003

· Celil Oker; Ağustos - Ekim 2003

· Pınar Kür; Aralık 2003 - Ocak 2004

Her metin son hali verilmiş şekilde bir sonraki yazara devredilmiş ve sonradan geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılmamıştır.









2 yorum:

  1. Merhaba,
    Bu kitabı görünce eski günlerim depreşti :) Üniversitenin kütüphanesinden alıp okumuştum. Benim yorumum da, 5 ayrı yazarın yazısını bir arada topladığı için heyecan verici, ama nedense ben ilk bölümde kafamda oluşan soruların tamamını açığa çıkarmadan kitap bitti. Bir de yazarların hikayeyi resmedişleri arasındaki farklılıklar bariz belli oluyordu bence. Ayrı ayrı okununca beş bölüm çok güzel ama birleşince cıııkk :) Teşekkürler emeğiniz için.
    Selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sana katılıyorum. Hikaye sarpa sarıyor ama yine de değişik bir tarz olmuş. Ben teşekkür ederim :)) Sevgi benden...

      Sil