1 Aralık 2016 Perşembe

CESUR YENİ DÜNYA* Kitap Yorumu



Kitap adı: Cesur Yeni Dünya
Orijinal adı: Brave New World
Yazar: Aldous Huxley

Yayınevi: İthaki
Sayfa: 348
 İlk Baskı: 1931
Tür: Bilim Kurgu, Roman

Vikipedi Yorumu:

Aldous Huxley romanı 1931'de İngiltere'de yaşarken kaleme aldı. Bu dönemde zaten başarılı bir yazar ve sosyal hicivci olarak tanınmaktaydı. Cesur Yeni Dünya, Huxley'in beşinci romanı ve ilk ütopya (veya distopya) denemesidir. Kitap, Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in Mıy (Biz) isimli kara ütopyası'ndan oldukça etkilenmiştir (bu kara ütopya George Orwell'in 1984 isimli eserini de etkilemiştir).

Yorumum:


Bilim Kurgu seven biri olarak Bilim Kurgu Klasikleri arasında bulunan bu kitabı çok beğendim.
 Her ne kadar sonu tatmin etmese de son derece güzel kurgulanmış bir kitaptı.


Kitap bugün yazılmış olsa bile güzel bir bilimkurgu olabilecekken , 1931 yılında düşünülüp yazılması Aldous Huxley ‘in cidden harika bir öngörü ve hayal gücü olduğunu gösteriyor.

Yeni bir ütopya yaratan yazar,bu ütopyada insanlarının oluşumunu normal doğum yoluyla değil yapay döllenme şeklinde ele almış. Kitapta anne- baba kavramı yok.

Doğumdan ihtibaren insanların hangi meslekleri yapacağı belirleniyor ve o şekilde sınıflandırılarak yetiştiriliyor.
Hiyelarşik sınıflandırmada, sınıflar arası belirgin bir ayrımcılık var. Sınıflandırma,  aşağıdaki üçgendeki gibi en asiller ALFA, En alt sınıflar ise EPSİLON olarak yetiştiriliyor. 


İşin kötü yanı kimse kendi sınıfından rahatsız değil çünkü bebeklikten itibaren herkese en iyisinin kendi sınıfının olduğu aşılanıyor.
Bu dünyada acı yok, hüzün yok, aşk yok, özlem yok, aile ve akraba yok. Herkes her istediğine sahip olabilirken, zaten kimin ne isteyeceği doğumundan itibaren bilinç altına yerleştirilmiş.

Biraz mutsuz olduklarında hemen başvurulan ve o dönemin olmazsa olmazı SOMA adı verilen bir ilaç.
Soma ilacı bir sakinleştirici ve mutluluk veren bir ilaç. Mutluluklarını bu ilaca borçlu olan toplumda her şey tıkırında işliyor.


Asla yalnız kalmaya ve düşünmeye teşvik edilmeyen insanlar, doğadan nefret ederek yaşamaya alıştırılıyorlar. Çünkü doğa bedava. Mutlu olmak için para harcanmalı.

Kitabın karakterlerinden ve gerçekleşen olaylardan bahsetmeyeceğim çünküüü okuyunuzJ
BENİ ÇOK ETKİLEYEN BİR KİTAPTI. Şiddetle tavsiye edilir.




Ayrıca filmi de yapılmış sanırım henüz bakma fırsatım olmadı. Onu da izlemeyi düşünüyorum. Her zaman önce kitap sonra film..:)

Puanım: 10/10

İyi Okumalar…

5 yorum:

  1. Kesinlikle önce kitap sonra film :) Ben de çok severek okumuş ve blogumda yer vermiştim. Özellikle yazıldığı tarihi göz önüne aldığımda hayran kalmıştım. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba benim ödevim varda ödevim için yazınızdan ve fotoğraflardan yaralanabilir miyim acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okumadan bunu yapmanı önermem. Okuduktan sonra tabi ki faydalanabilirsin.

      Sil
  3. Merhabalar,

    Aldous Huxley'in "Cesur Yeni Dünya" adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: "Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla." "Cesur Yeni Dünya" romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil